Skivbolagens intäkter slår historiskt rekord (och tillväxten sker i Latinamerika, Afrika och Mellanöstern).
Men det är direkt felaktigt av svenska journalister att översätta "the recorded music industry" till "musikindustrin", som om inte musikindustrin omfattade mer.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/musikbranschen-slar-nya-rekord-kommer-fortsatta-vaxa
Det vore absurt att tala om "musikindustrin" utan att då räkna in Spotify, Live Nation eller de 3 koreanska företag som kontrollerar K-pop.
Plus all "music tech" inklusive genAI – särskilt som Spotify hoppas att genAI på sikt ska kunna leverera samma produkt som skivbolagen fast till lägre pris.
Nya sätt tillkommer att göra musik till en vara, i en klart industriell logik.
Men idag går "musikindustrin" knappast att avgränsa för att t.ex. räkna på omsättning/vinst. Den skär rakt igenom företagen.
Spotify är även podd, Live Nation är även sport, skivbolagen är även Spotifydelägare...
Ang. skivbolagens ägande i Spotify:
Sony och Warner uppges i stort sett ha sålt av sina aktieposter.
Universal är kvar och uppges äga drygt 3 % av Spotify, en aktiepost som idag är värd 3,8 miljarder dollar. Så en viss men ändå en mindre del av Universals eget börsvärde på 50 miljarder dollar.
@rasmusfleischer Så vad ska vi kalla industrin formerly known as skivindustrin?
@johank76 Till vidare tycker jag nog "skivindustrin" kan få hänga kvar i svenskan, alla fattar vad det syftar på.
"Recorded music industry" går knappast att direktöversätta, det närmaste man kommer skulle nog vara "musikrättighetsindustrin".
@rasmusfleischer Gillar den senare för att den tydliggör att det är en industri som tjänar pengar på rättighetsinnehav, snarare än musikproduktion.
@johank76 Ja, verkligen.
De f.d. skivbolagen sysslar nu med att investera i rättighetsportföljer. Antingen genom uppköp från mindre skivbolag, eller genom direktinvesteringar i produktionen av nya musikinspelningar. Eller i hela artistkarriärer genom s.k. 360°-avtal.
Oavsett vilket så sker inte musikproduktionen inom skivbolaget.
Musikrättigheter blir också allt mer finansialiserade, de köps upp inte bara av skivbolag utan även av andra investerare som spekulerar i framtida intäktsflöden.